Inloggen | Registreren

Fleurie wijn: Over Domaine de la Madone

Domaine de la Madone is een wijndomein in Fleurie in het hart van de Beaujolais. Momenteel heeft Arnaud Despres de eer om Fleurie te produceren van Domaine de la Madone in Fleurie. Domaine de la Madone produceert verschillende Fleurie wijnen en daarnaast ook een witte Viognier wijn en een Rosé. Beaujolaiswijnen.nl mag deze Fleurie wijnen voor Nederland in haar webshop aanbieden.

Domaine de la Madone dankt haar naam aan de kleine kapel die op de top van de heuvel van Fleurie is gebouwd (klik hier), van hieruit kun je het hele dorp Fleurie overzien. De kapel van Fleurie dateert uit 1866 en draagt als bekroning een Mariabeeld. De kapel van Fleurie werd gebouwd door de wijnboeren om de wijnstokken van Fleurie te beschermen tegen meeldauw (ziekte van de wijnstok). De betovergrootvader van Arnaud Despres was 1 van de wijnbouwers die het beeld met behulp van ossen naar de top van de La Madone in Fleurie tilden. De wijnstokken die op de heuvel van Fleurie zijn aangeplant dragen de naam “La Madone”. Dus ook de wijnen van Domaine de la Madone mogen deze naam dragen.

Omdat de heuvel “De la Madone” zo extreem glooiend is, vereist dit voor Domaine de la Madone ambachtelijke en handmatige teelt. Dit vertaalt zich naar absolute top Fleurie wijnen.

De wijnstokken van Domaine de la Madone worden zo gecultiveerd dat ze de kwaliteit bevorderen van de Fleurie wijnen met groot respect voor het milieu. Momenteel worden er door Domaine de la Madone grote inspanningen geleverd in het beheer van de wijnstok om de rijping van de Gamay druiven te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten. Domaine de la Madone is nu gecertificeerd met een hoge Milieuwaarde.

De Gamay druiven (en de Viognier natuurlijk) van Domaine de la Madone worden handmatig geplukt door een dertigtal druivenplukkers en worden streng gesorteerd om de meest rijpe en gezondste Gamay druiven te behouden. Arnaud Despres vinifieert zijn wijn traditioneel en in overeenstemming met regels van zijn voorouders. Hierdoor komen de specifieke smaak en geur van De La Madone en het fruit naar voren en krijg je een fruitige (bewaar)wijn. De rijping gebeurt in zowel RVS vaten alsook in houten vaten. De wijn wordt op Domaine de la Madone gebotteld.

In 2005 is Domaine de la Madone met 5 hectare gegroeid door de aankoop van “Domaine du Niagara”, dit domein was eigendom van de overgrootvader van Arnaud. Dit gedeelte van het domein ligt op het zuiden en heeft de gehele dag zon. Hierdoor krijg je een kruidige Fleurie wijn. Sommige wijnstokken zijn meer dan 80 jaar oud.

Filteren
Categorieen
Selecteer opties
Categorieen
Cru
Selecteer opties
Cru
Jaartal
Selecteer opties
Jaartal
Past goed bij
Selecteer opties
Past goed bij